Wilgers Medical Centre
The medical pavilion was positioned to edge tightly along the northern boundary of the site, with cars tucked away neatly behind. A double volume defines the entrance, dramatically framed with the corner articulation that responds to its ambition of becoming a small landmark. The pavilion takes cues from the architectural history of Pretoria.
15951
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15951,bridge-core-2.2.7,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-21.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17284

About This Project

Wilgers Medical Centre

Executed while at the firm HolmJordaan

Merit Award by the PIA 2017

Awarded as the best public building in the PIA region 2017

The narrow site for this medical pavilion (200m2) faces onto a sea of parking to its immediate north (belonging to the Wilgers Hospital), with residential buildings along all remaining sides. The massing and placement on site were determined by the balance between a tight budget, FAR and said parking regulations respectively, followed by the rest of the opposing forces described above.

 

The medical pavilion was positioned to edge tightly along the northern boundary of the site, with cars tucked away neatly behind. A double volume defines the entrance, dramatically framed with the corner articulation that responds to its ambition of becoming a small landmark. The pavilion takes cues from the architectural history of Pretoria. Envisioned as a stoep with a pergola to its north, the consulting rooms are placed at the centre of a constrained envelope. The exterior is bagged and painted white (another nod at local traditions), with a smooth interior finish. Local materials were used as far as possible, with furniture pieces hailing the city figure-ground, whilst responding to the notions of ethics of medical practice rather than simply aesthetics. As such, an environment that embodies an embracing, warm and therapeutic sensibility underpinned all decisions in the choice of careful detailing. An urban roof garden, again hailing the distant urban history, creates a small sanctuary. A carefully considered screen that will ultimately become a green screen softens the proximity to road and parking lot onto which the building faces, whilst binding the northern façade. It also mitigates the climate of the interior of the building, along with sliding screens that were again the result of a meticulous design process.

Category
Architecture