SABS new Laboratories
15697
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15697,bridge-core-2.2.7,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-21.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17284

About This Project

SABS new Laboratories

Executed while at the firm HolmJordaan

The position of the new laboratory building is along the southern edge of the site, along George Storrar Drive. The building has been divided into an estimated 8000m² for laboratories (over three floors) and an additional 1700m² for possible Conference facilities. The space between the existing buildings and the new would become a landscaped pedestrian ‘street’. Essentially, three simple boxes form courtyards in between another. From the street, the boxes allow momentary glimpses into otherwise inaccessible laboratory spaces. Seemingly a box within another box, each has a double skin that offers opportunities to accommodate services.

The structural grid of the existing buildings provided cues for the structural modular of the new building, while other formal cues were taken from the modernist neighbour. Extensive research was done on the latest architectural devices for laboratories, both nationally and internationally. Amongst others, this determined the provision of peristitial space for services, while also informing the flexible 3m-modular to allow for flexibility over time.

Category
Architecture