Portfolio Category: Architecture - Feat.
-1
archive,tax-portfolio_category,term-architecture,term-71,bridge-core-2.6.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17284

EXECUTED WHILE AT THE FIRM HOLMJORDAAN, TOGETHER WITH INSITE LANDSCAPE ARCHITECTS, MAXIM TOWNPLANNERS AND BIGEN AFRICA REFILWE TOWNSHIP NDPG PRECINCT MASTER PLAN AND IMPLEMENTATION FRAMEWORK   Date: 2009-2014 Published: “Upgrading of the Refilwe Business Node”, in Digest of South African Architecture, 2014, Volume 19. 138-139. Awards: Commendation Award open-ended urban upgrade Refilwe, Cullinan, Pretoria from the PIA, 2015.   The Refilwe nodal transformation forms part of an urban network of upgrades supported by the Neighbourhood Development Partnerships Grant (NDPG), National Treasury, in the Metsweding area, City of Tshwane.   We followed the concept of urban acupuncture, using small-scale interventions to transform the larger urban context. The network of interventions was identified following comprehensive research on ground level through community engagement. We learned from the ideas put forward by Nabeel Hamdi in his book entitled Small Change, where he considers how a small intervention often makes a significant impact in communities. For example, build a bus stop in an urban...

Executed while at the firm HolmJordaan Huis Taaibos Taai Huis Taaibos Taai, located in the pristine natural setting of Nature’s Valley, along the south western coast, was an existing house that the client wanted to extend to. The major problem was that the entire "erf" floods annually, so that the car parking area – currently located under the house - becomes inaccessible. The concept was simple – to reposition the garage along a higher level as one enters the site, with a raised walkway that would enable access to the house. A courtyard is therefore defined between the existing house and the new garage. In addition, the existing house has poor connectivity to the outside. A lightweight timber box was added to create the much-needed in-between that would create opportunities to spend days outside, connecting to the surrounding bush. ...

7 x 7 x 7 House Project Brief The brief called for the design of a house for a young family of three just outside the picturesque little town of Clarens. The family, currently located in Kenya, consists of a pilot an artist and their daughter. The wife and daughter decided to move back to South Africa as the husband commutes all over Africa and only spends limited time at home. They required a small house consisting of an open plan living room and kitchen, with one bedroom and an en-suite bathroom. As an artist, the wife preferred an area where her creativity can be expressed freely, something more secluded but still safe, situated in the heart of nature itself. The major constraint was an extremely limited budget. Professional Team Architect: Morne Pienaar from HolmJordaan Architects and Urban Designers Quantity Surveyor: Letitia Wannenberg Structural Engineer: Theuns Jordaan from LMV (Pty) Ltd. Civil & Structural Engineers |...

Nesau Creative Campus ft. Hardus de Bruyn Located on one of the busiest streets in the capital of South Africa, Nesau is a creative Campus that challenges the segregation of working and living spaces. The working and living spaces are shared in the same building with the living quarters set above the studios. The studio work space becomes a rite of passage for those entering the living spaces whilst the living space provides passive surveillance and a sense of ownership through simple vantage. The buildings facade plays witness to this dichotomy of work and live. The building speaks of both residential and office typology architecture. A common element is found in that of the branding or billboard functioning screen....

Bank City The “free-form” recreational street façade is set off from the more disciplined office block to the north. “Soft” edges to help regulate climate control Deep atriums allow light penetration to the outside restaurant areas – also allowing natural ventilation....

House Fullard Award of Commendation from the PIA, 2009 “House Fullard” Mathews, P. (ed.) Contemporary Capital (Pretoria: Visual Books, 2011) pp 200 – 203.   House Fullard Midrand, Gauteng. Architects: Morne Pienaar Architects in association with Daleen Kirsten   The house is a result of simple adjoining spaces carefully articulated with subtle thresholds. Transition from public to private spaces creates silent dialogue between interior and the exterior – between the man made and the natural landscape beyond.   The house is situated in Blue Hills, Midrand. The site slopes gently towards the north with the topography manipulated by historic farmers to create water furrows for site drainage towards a water body on the northern periphery of the site. This, together with the movement patterns of the sun was employed as a guide to determine the position of the house on the site.   Articulated as a simple diagram, a perforated rectangular volume is removed from the highveld grassland by a...